YTTERLÅR

 

På utsidan av låret sitter ytterlåret. Till skillnad från innanlåret har ytterlåret ett ganska högt bindvävsinnehåll. Den är till viss del lik rullen i sitt användningsområde. Ytterlåren är en stor detalj, med ganska mycket bindvävsinnehåll. Köttet har lågt fettinnehåll och därför passar köttet perfekt till att strimla till wok och Biff Stroganoff. Lite speciellt med ytterlåret är att muskelfibrerna ändrar riktning i detaljen. Tänk på att skära tvärs över fibrerna för att slippa ett segt kött. Man kan göra nötstek av ytterlår, men tänk på att skiva köttet riktigt tunnt efter tillagning.

 

 

Stracotto

Till 10 port.

4 vitlöksklyftor

4 gula lökar

4 morötter

2 stjälkar blekselleri

3 msk olivolja

1,5 kg ytterlår

salt, vitpeppar

2 lagerblad

1 burk hela skållade tomater

1 flaska rödvin

2 röda chilifrukter

1 nötbuljongtärning

5 dl vatten

Skala vitlök, lök och morötter, ansa selleri och skiva alltsammans i bitar. Låt dem svettas i en matsked olja i en stor gryta, minst 6 liter. Tag upp och låt vänta.

Bind upp köttet till stadig form. Fräs steken ljust brun runtom, med olja, på ganska stark värme. Salta och peppra generöst under tiden.

Lägg i de frästa grönsakerna, lagerblad och tomater med spad. Slå på vinet och låt koka upp. Klyv och tag ur chilifrukterna, låt dem koka med på svag värme, först 30 minuter. Lägg i buljongtärningen och späd efterhand med vatten så att köttet är så gott som täckt. Låt koka ytterligare 1,5 timme. Tag upp köttet och låt det stadga sig inrullat i folie innan snöret klipps upp och köttet skivas. Mixa skyn och grönsakerna till sås.

                                                                

Recept från IcaKurriren, tänkt att servera som buffémat. Stracotto ska betyda överkokt på italienska, rätten serveras med färsk pasta och andra italienska delikatesser.

Vår filosofi är att ta fram kött
av högsta kvalitet från djur
uppfödda med den främsta djurvälfärden.

 

Vi vill främja en sund köttkonsumtion
där köttet valts med stor omsorg;
omsorg om naturen, djuren
och ett hållbart levene.

 

När du väljer kött, unna dig det bästa.