
SIDFLÄSK
Sidfläsk äts sällan som huvudingrediens i en måltid, oftast får den ackompanjera en rätt. Nedan finns exemplet raggmunk, men sidfläsket kan också tärnas och förgylla en Bouef Burguignon.
Raggmunk med fläsk
Till 4 port.
1kg potatis
1 ägg
1 msk mjöl
smör
salt
peppar
800g rimmat sidfläsk, skivat
Skala och riv potatisen, grova delen av rivjärnet. Salta lätt och krama ur vätkan. Vispa ihop ägg och mjöl, vänd sedan ner potatisen. Blanda ihop snabbt, salta, peppra.
Stek fläsket frasigt och plocka upp fläsket när det är gyllenbrunt. Spara lite flott i pannan, komplettera med lite smör, för stekning av raggmunkarna. Håll sedan fläsket varmt medan du steker raggmunkarna. Klicka i raggmunkssmet i den varma pannan och platta ut till så tunna munkar som det går. Stek dem gyllenbruna och servera dem varma med rårörda lingon och/eller äppelkompott.
Recept efter Leif Mannerström