RYGGBIFF

 

Efter entrecôten, innan rostbiffen, befinner sig ryggbiffen. Detaljen kallas ibland bara för biff, men då lite begrepsförvirring finns kring benämningen biff väljer vi att skriva ryggbiff. I USA styckar man biff ihop med en halv kota och oxfilén, vilket ger styckningsdetaljen T-bone steak. Ryggbiff anses, efter oxfilén, vara den finaste styckningsdetaljen. Att skiva ryggbiffen i ca 2 cm tjocka skivor ger perfekt kött till stekning. Ryggbiffen går även att helsteka i ugn, men då ska senan i detaljen vara snittad.

 

 

Ryggbiff i grönt te

Till 4 port.

600-800g ryggbiff

1 tsk sesamolja

3 tsk japansk soya

3dl grönt te

2 msk vitvinsvinäger

2 tsk sesamfrön

en halv chilifrukt, finhackad

Häll 3dl hett vatten över en påse neutralt grönt te, låt dra länge (ca 5-7min). Blanda samtliga ingredienser, förutom köttet, till en marinad och låt svalna. Dela ryggbiffen, på längden, i tre delar. Grilla eller stek ryggbifen runt om så att alla ytor får färg. Tillaga i ca 7-9min Tanken är att köttet ska vara rött i mitten (rare till medium rare), men gillar man inte detta kan man steka den så att den är rosa i mitten. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt marinera i minst 3 timmar i kylskåp. Strax innan servering skivas köttet i tunna skivor. Serveras förslagsvis som en del i en japansk buffe.

 

Receptet är modifierat från ett recept på Tasteline.com, här är viktigt att hålla en mycket god hygien då köttet ej tillagas efter marinering. En japansk rätt som är tänkt som en del i en buffé.                                                            

Vår filosofi är att ta fram kött
av högsta kvalitet från djur
uppfödda med den främsta djurvälfärden.

 

Vi vill främja en sund köttkonsumtion
där köttet valts med stor omsorg;
omsorg om naturen, djuren
och ett hållbart levene.

 

När du väljer kött, unna dig det bästa.