
RULLE
Baksidan av låret består av en rund, avlång muskel. Denna muskel blir rullen, en detalj med mycket bindvävsfibrer inspränga mellan muskelfibrerna. Rullen ser efter uttag från slaktkroppen verkligen ut som en rulle. Den är jämtjock och lämpar sig därför till att röka och strimla. Då den har högt bindvävsinnehåll ska man skiva eller strimla köttet tunnt alternativt tillaga under lång tid (så som tjälknöl).
Teriyaki
Rätten återfinns inom den japanska matlagningen och betyder ungefär glänsande stekning. Teriyaki är egentligen en marinad som kan användas på diverse sorters kött, här modifierad då originalingredienserna är svåra att få tag i i Sverige.
Till 4 port.
600g rulle, fint strimlad
Marinad:
japansk soya
rapsolja
socker
sambal oelek
Tillbehör:
sesamfrön
rivna morötter
vitvinsvinäger
riven ingefära
Lägg köttet i marinaden, låt vila i kylskåp minst en timme. Stek köttet i en wokpanna och avsluta med att strö över sesamfrön. Häll över lite vitvinsvinäger över de rivna morötterna. Servera teryakin med de rivna morötterna, ris, lite riven ingefära och teriyakisås (finns på flaska i vanliga matvaruaffärer).
Tips! Det finns Teriyakimarinad färdig att köpa, blanda bara med det strimlade köttet och stek på. Servera med ris och grönsaker - riktigt bra fast food!