
ROSTBIFF
Rostbiffen sitter långt bak på slaktkroppen och består av två muskeldelar. Den mindre delen styckas ibland ut och säljs i butik som rostas. Rostbiffen är en mycket mör detalj och den del som kallas rostas anses av vissa vara lika mör som oxfilén. Detaljen kan användas till allt: grilla den i skivor, gör rullader av den, helstek den i ugn eller gör lyxiga grytbitar. Då den är riktigt mör så passar den utmärkt att bjuda på som stek på en finare middag.
Rullader med glacerade lingon
Till 4 port.
600g rostbiff, skivad
75g bacon, i skivor
0,5 skivad gul lök
1 skivad röd lök
smör
salt, peppar
maizenamjöl
tandpetare
0,5 skivad gul lök
3dl fond eller konc. fond utspädd med vatten
3dl grädde eller 1,5dl grädde+1,5dl vatten
1dl matlagningsvin eller öl
1 tsk soya
några enbär
1dl lingon
smör
1,5-2 msk socker
Sätt ugnen på 150grader. Bryn löken så att den är blir mjuk, men inte stekt. Lägg ut köttskivorna, salta och peppra. Lägg på lök och bacon på köttet och rulla ihop till rullader. Sätt en tandpetare genom varje rullad och stek dem sedan runt om i smör i en stekpanna. Ta upp rulladerna, stek på den resterande löken och häll på fond, grädde, vin, soya och enbär. Koka upp och ha sedan i rulladerna igen. Låt alltsammans puttra under lock i ugnen ca 20 min.
Under tiden smält smör i en kastrull, tillsätt lingon och socker. Värm lingonen tills sockret smält
in i vätskan, lingonen ska egentligen bara lite ljumna. Smaka av skyn rulladerna kokat i, eventuellt behövs den kryddas upp innan servering. Servera rulladerna med skyn, lingonen och ett gott potatismos.
Modifierat efter ett recept i Jägarens nya kokbok(Klötzke, Mörner & Paulsson, 2005).