
MÄRGPIPA
Från frambenet mot bröstkorgen finns stora muskelgrupper. Dessa blir styckningsdetaljen märgpipa hos oss, av andra ibland kallad bog. Namnet märgpipa kommer från att man ibland har kvar delar av frambenet i detaljen, och skivar den, då ses en märgpipa centralt i skivan. Vi levererar märgpipa utan ben i detaljen, om inget annat är överenskommet. Då märgpipan är från en "tuff" muskelgrupp med låg fetthalt bör man göra långkok på detta kött. Eftersom detaljen är mycket smakrik får man en mycket fyllig smak på sin gryta.
Kalops
Till 4 port.
1 kg högrev, skuret i stora tärningar
4 st gula lökar
6 st morötter
3 st lagerblad
12 st kryddpepparkorn
3 msk konc. kalvfond
7 dl vatten
salt och peppar
smör och olja till stekning
Bryn köttet i smör och olja i en stekpanna tills bitarna fått färg. Lägg köttbitarna i en kastrull och häll i kalvfonden och vatten. Koka upp och skumma av. Stöt kryddpepparn i mortel och lägg i grytan med lagerbladen. Salta och peppra. Skala löken och morötterna, tärna och lägg i grytan.
Låt kalopsen puttra i ca 1,5 timme eller tills köttet är mört.
Smaka ev av med mer salt och peppar. Serveras med rödbetor och kokt potatis.
Modifierad efter recept från Per Morberg.