
OXFILÉ
Oxfilén sitter under ryggraden och består av två delar: ett huvud och en svans. Det är ingen skillnad på kvaliteten på de olika delarna, men svansen smalnar av mot slutet och kan därför vara den del som översteks om man helsteker sin filé. Oxfilé av hög kvalitet är en del som ska njutas okonstlad, gärna skuren i rejält tjocka skivor och snabbt stekt (ibland kallat tournedo). Salt och peppar är allt som ska tillsättas köttet, satsa istället på en sås som kompleterar köttet.
Rödvinsås
Till 4-6 port.
4 hackade schallotenlökar
1 hackad morot
1 skivad purjolök
2 skivor bacon
100g champinjoner
rapsolja
1msk mörkt muscovadosocker eller farinsocker
750ml rött vin
3 liter fond eller 3dl konc. fond utspädd i vatten
1 lagerblad
2 kvistar persilja
2 kvistar timjan
1 msk balsamvinäger
maizena
Stek grönsaker och bacon i en kastrull, tillsätt sockret på slutet och låt det smälta in i grönsakerna. Häll på fond och vin. Ha i kryddorna, gärna i en kryddpåse, och reducera ner vätskan till ca hälften. Sila därefter såsen och ta upp kryddpåsen. Blanda i balsamvinäger och vid behov gör såsen tjockare med lite maizenamjöl.