
HÖGREV
Utanpå djurets skulderblad hittar man högreven. Köttet är mycket smakrikt, men innehåller en del bindväv. Tack vare att högreven är en så smakrik detalj är den mycket användbar i rätter där man vill få fram rik köttsmak. Viktigt är att göra långkok på hel högrev då den annars inte hinner bli mör och trevlig. Det du putsar bort kan man göra egen köttbuljong. En riktigt fin högrev, i skivor, är en delikatess på grillen. Högrevshjärta ser man ibland på menyer på restaurang, det är den finaste delen av högreven som används då.
Härlig höstchili
Till 8-10 port.
1,5 - 2kg högrev
2-3 gula lökar
3 paprikor röda/gula
3-4 vitlöksklyftor
300 g svamp efter tillgång och egen smak
5-6 tomater
2 stora chillifrukter av valfri styrka
2 msk tomatpuré
300-400g rimmat sidfläsk
1 burk kidney bönor
1 burk black eyed beans
3 dl grädde
100g smör
Grovhacka lök och fräs i smör i en större gryta. Tillsätt tomatpurén, haka vitlöken och lägg i. Skär köttet i strimlor och sidfläsket i små kuber och bryn i stekpanna. Häll sen över i grytan. Grovhacka svampen och bryn. Grovhacka tomater, paprika och chilli och lägg i grytan. Häll i bönorna och till sist grädden. Rör om då och då och låt koka ett par timmar.
Servera tillsammans med ett vitt bröd, potatis, ris eller som en soppa.