GRYTBITAR

 

Alla muskler kan inte bli en egen styckningsdetalj, men köttet är i så pass stora bitar att det inte behöver bli färs - då skärs det ner till grytbitar. Stycknigsdelar som i våra lådor blir grytbitar är bland annat lägg, hals och slaksidorna. Namnet säger det mesta - detta kött passar utomordetligt till att göra grytor. Vill man alternera sig kan man dela ner bitarna i mindre bitar och göra en köttsoppa. Vill man hålla sig till det klassiska spåret är Bouef bourguignon ett säkert kort, utmärkt för en kulen höstkväll med en skiva franskt lantbröd vid sidan av.  Köp en flaska gott rödvin till och du har en festmåltid att bjuda dina vänner på.

 

 

Bouef bourguignon

Till 4-6 port. 

1 kg grytbitar

smörsaltpeppar

1 flaska rödvin

2 msk koncentrerad oxfond

5 dl vatten

2 lagerblad

3 tsk timjan

1 msk rosmarin

2 morötter, skivade

250 g charlottenlök

250 g små champinjoner

½ msk rödvinsvinäger

1 msk honung

soya

hackad bladpersilja

Bryn köttet i ordentligt med smör i en en rejäl gryta, krydda med salt och peppar. Häll i halva flaskan vin och låt puttra tills köttet absorberat det mesta av vätskan. Blanda den koncentrerade fonden i vattnet. Häll sedan i fonden och resten av vinet i grytan. Låt koka 10-15 min, skumma av under tiden. Tillsätt timjan, rosmarin och lagerblad, koka i 1½ timme, rör om då och då. När halva koktiden gått läggs morötterna i. Bryn löken och champinjonerna i smör, ha i grytan när det är 15 min kvar av koktiden. När grytan koka klart ha i honung och vinäger, smaka av och krydda eventuellt med peppar och lite soya. 

Garnera med bladpersiljan precis innan servering.

 

Vår filosofi är att ta fram kött
av högsta kvalitet från djur
uppfödda med den främsta djurvälfärden.

 

Vi vill främja en sund köttkonsumtion
där köttet valts med stor omsorg;
omsorg om naturen, djuren
och ett hållbart levene.

 

När du väljer kött, unna dig det bästa.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook App Icon
  • Instagram App Icon