FRANSYSKA

 

Vad namnet fransyska kommer ifrån är omdiskuterat, men detaljen återfinns på framsidan av bäckenet och mot låret. Fransyskan har mer bindväv än vad andra detaljer i bakpartiet har och 
det är därför rekommenderat att tillaga den lite längre om man väljer att tillaga den hel, så som en tjälknöl. Tunt skivad (då ibland kallad minutbiff) fungerar den att steka som den är. Fransyskan blir även fantastisk i en wok eller gryta.

 

 

Gryta med kaffesmak   

Till 4 port.

1 kg tärnad fransyska

2 msk smör

1 hackad gul lök

1 skivad selleristjälk

1 skivad purjolök

6 dl fond, kalv- eller viltfond

1 msk maizenamjöl

0,5 dl gräddesaltpeppar

1-2 msk starkt kaffe

stekta små champinjoner eller annan svamp

Ställ ugnen på 150grader. Stek köttet i en gryta med rikligt med smör, men bara så köttet får färg. Ha i gul lök, selleri och purjolök, och låt fräsa. Tillsätt fonden och koka upp. ha på ett lock och ställ in i ugnen i ca 1-1,5 timme, Ta upp köttet, sila sedan vätskan; detta är basen till din grytsås. Smaka av såsen med salt och peppar, red av med grädde och maizenamjöl. Tillsätt kaffe och lägg tillbaka köttet och ha till sist i stekt svamp.Garnera med färsk rosmarin, servera med ris eller potatis.

 

Modifierat efter ett recept i Jägarens nya kokbok (Klötzke, Mörner & Paulsson, 2005).

Vår filosofi är att ta fram kött
av högsta kvalitet från djur
uppfödda med den främsta djurvälfärden.

 

Vi vill främja en sund köttkonsumtion
där köttet valts med stor omsorg;
omsorg om naturen, djuren
och ett hållbart levene.

 

När du väljer kött, unna dig det bästa.