
FLÄSKKARRÉ
Denna detalj är välmarmorerad och därmed högre fetthalt än andra detaljer. Fördelen med det är att den därmed är smakrik och klarar längre tillagningstider utan att bli tråkig. Vissa använder benfri karré till 'pulled pork'. Man kan välja att skiva karré (då oftast med ben, ger karrékotlett) och tillaga som fläskkotlett eller så helsteker man det i ugn eller på grill. Klassiskt är hel fläskkarré späckad med plommon, En twist på detta finns nedan, med ett recept med aprikos istället.
Helgrillad aprikosfylld fläskkarré
Till 4 port.
1,5 kg fläskkarré
Fyllning:
100 g torkade aprikoser, hackade
100 g hasselnötter eller valnötter, hackade
ett rejält fång färsk salvia, hackad
Kryddblandning:
salt
svartpeppar
torkad salvia
rosmarin
senapspulver
1 rostad vitlök, går bra med vanlig också
Glaze:
1 dl torkade aprikoser
1 dl honug
0,5 dl balsamvinäger
0,3 dl soja
2 vitlöksklyftor
Hacka aprikoserna till glazen, blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Koka cirka fem minuter och mixa i matberedare eller med stavmixer. Låt svalna.Skär en ficka längs med benet på fläskkarrén. Blanda ingredienserna till fyllningen och peta in den i fickan med fingrarna.Blanda kryddorna och gnid in i köttet. Sätt en stektermometer mitt i köttet och placera köttet på grillen, Se till att grillen inte är för varm, och att du kan hålla bra jämn temperatur ca en timme.Pensla fläskkarrén med glaze under hela grilltiden. När kärntemperaturen är 70 grader är köttet färdigt, det tar upp emot 1 timme. Ta det från grillen och låt vila 5-10 minuter innan det skärs upp.
Receptet är modifierat efter recept på Tasteline.com.