
FLÄSKFILÉ
Fläskfilén är en del många känner till, men den ska inte förväxlas med ytterfilé, eller grillspjut, som är benfri kotlettrad. Filéen är av många ansedd vara den finaste styckningsdetaljen på gris. Är den smalaste delen av filén ("svansen") bortskuren är filén en relativt jämtjock styckningsdetalj som lämpar sig till helstekning, till exempel invirad i smördeg eller bacon. Tackvare sin jämna storlek lämplig att skiva.Då fläskfilén innehåller mycket lite fett så bör man ha mycket vätska när man tillagar den, annars finns en risk att den blir torr.
Ugnstekt fläskfilé med rödvinssås, selleripuré och knippmorötter
Till 4 port.
600 g fläskfilé
salt och malen vitpeppar
Selleripuré:
150 g rotselleri, i små bitar
1 dl mjölk
½ dl vatten
100 g potatis
½ dl olivolja
salt och malen vitpeppar
Rödvinssås:
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 dl kalvbuljong
2 dl fylligt rödvin
½ tsk torkad timjan
3 msk mörk maizenaredning
salt och malen vitpeppar
Timjanglaserade knippmorötter:
8 knippmorötter
2 msk flytande honung
1 msk färsk timjan, hackad
Värm ugnen till 175°. Krydda köttet med salt och peppar. Stek i ugn med digitaltermometer till innertemperatur 65°. Låt vila i folie 15 minuter.
Selleripuré:
Koka sellerin i mjölk och vatten tills den är helt mjuk. Sila av kokspadet och passera. Koka potatisen, passera och blanda med sellerin. Vispa in olivolja och krydda med salt och peppar.
Rödvinssås:
Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, buljong, hälften av vinet och timjan. Koka ihop till hälften av vätskan återstår. Sila och tillsätt resten av vinet. Red med maizenaredning och koka 1 minut. Krydda med salt och peppar.
Timjanglaserade knippmorötter:
Koka morötterna i saltat vatten ca 3 minuter och vänd dem i honung och timjan.
Skiva köttet, nappera med rödvinssås och servera med tillbehören.
Receptet är från Svenskt kött's hemsida.