
BOGSTEK
Bogsteken kommer, precis som namnet antyder, från bogen, men även kött från skulderbladet är med. I en bogstek finns ben från skulderbladet kvar, medan en picnicbog kommer från samma område, men är benfri. Fläskbogstek är ingen styckningsdetalj man brukar se i butik, dock är den benfria varianten picnicbog vanligare. Köttet lämpar sig till grytor, wok eller det nu omåttligt populära 'pulled pork' (sv. långkok). Namnet 'pulled' anses härröra från att man lätt kan dela/dra isär köttet (eng. pull).
Pulled pork
Till 8 port.
0,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1.5 kg fläskbogstek eller picnicbog
2 st gula lökar
1 hel vitlök
salt
rökt paprikapulver
svartpepparingefära
4-5 msk tomatpuré
3 msk fond (italiensk/vilt/kalv)
1 msk sambal oelek eller 1 tsk chipotlepasta
5-7 dl barbecuesås
2 msk honung
Sätt ugnen på ca 100-110grader. Häll i olja och vatten i botten på en stor gjutjärnsgryta/ugnsfastform med lock. Gnid in kryddorna i köttet och placera köttet i grytan. Skala och hacka lök och vitlök, strö runt köttet. Blanda tomatpuré, någon passande fond, chilipastan, barbecuesås och honungen/sirapen. Häll blandningen på köttet. Ställ in formen med lock i ugnen ca 5-6 timmar, i nedre delen av ugnen. När det köttet är klart faller det isär utan svårigheter. Det kan vara idé att efter halva tiden vända på köttet i grytan så att ingen del blir torr.