BAK- & FRAMLÄGG

 

Bak- och framlägg är grisens ben, från armbågsled eller hasleden ner till foten. På styckningsdetaljen finns svålen kvar. Svenska klassikern att servera den med kokt med mos till finns även i centraleuropa; i Tyskland kallas det Eisbein och i Schweiz Gnagi. Svålen är efter kokning inte meningen att ätas, utan skärs loss. Man kan även ugnsbaka fläsklägg (tyska: Schweinshaxe) då blir svålen krispig och kan ätas den med.

 

 

Kokt fläsklägg

Till 4 port. 

1,5-2 kg fläsklägg med ben

2 liter vatten

4 tsk salt

några vitpepparkorn

några kryddpepparkorn

1-2 lagerblad

1-2 tsk timjan

1-2 morötter, delade i grova bitar

1 kålrot, delad i grova bitar

1 gul lök, klyftad

Lägg köttet i en rymlig gryta och ha i vatten och salt. Koka upp och skumma av, och ha sedan i resten av ingredienserna. Låt koka i ca 2 timmar, dvs till köttet är klart och lossnar från benet.

Vår filosofi är att ta fram kött
av högsta kvalitet från djur
uppfödda med den främsta djurvälfärden.

 

Vi vill främja en sund köttkonsumtion
där köttet valts med stor omsorg;
omsorg om naturen, djuren
och ett hållbart levene.

 

När du väljer kött, unna dig det bästa.